Contact|

Traumasensitief Onderwijs

Traumasensitief Onderwijs


1e Jaarcongres | 30 oktober 2025 | Spant!, Bussum

Programma

08:45

Registratie en ontvangst

U wordt persoonlijk welkom geheten door de TSO-ambassadeurs. Bij inschrijving staat een congrestas met inhoud en de koffie/thee voor u klaar. Ook is de informatiemarkt te bezoeken.

09:30 Leony Coppens

Opening dagvoorzitter

Leony Coppens, klinisch psycholoog, orthopedagoog, supervisor Vereniging EMDR Nederland en VGCt, psychotraumatherapeut NtVP en grondlegger van Traumasensitief onderwijs in Nederland en België.

Leony Coppens (1966) is klinisch psycholoog, orthopedagoog, supervisor Vereniging EMDR Nederland en VGCt, psychotraumatherapeut NtVP en grondlegger van Traumasensitief onderwijs in Nederland en België. Zij heeft ruim dertig jaar ervaring met het behandelen van kinderen en jeugdigen met traumagerelateerde problematiek. Zij schreef meerdere boeken, trainingen en talloze artikelen over trauma, veerkracht en traumasensitief onderwijs, opvoeden & begeleiden. Ze is hoofdauteur van het boek Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen en ontwikkelde op basis hiervan de training Traumasensitief onderwijs die op veel scholen in Nederland en België wordt gebruikt als basis voor de ontwikkeling van een traumasensitief onderwijsklimaat.

Leony heeft een eigen praktijk voor traumabehandeling van kinderen en jeugdigen en hun gezinnen. Daarnaast geeft zij supervisie aan professionals in de ggz en de jeugdzorg. Met grote regelmaat geeft zij ook presentaties op (internationale) congressen.

 
09:45 Evelyne Offerman Michiel Asselman

Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek: leerlingen, ouders en onderwijsprofessionals in beeld

Msc Evelyne Offerman, orthopedagoog & praktijkonderzoeker Onderzoekend Orion, stichting Orion

Drs Michiel Asselman, orthopedagoog generalist & praktijkonderzoeker Onderzoekend Orion, stichting Orion

Onderzoekend Orion doet praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek om probleemgedrag van leerlingen beter te begrijpen en aanknopingspunten te vinden voor steun en herstel. In een drieluik vertellen we over de nieuwste inzichten vanuit het perspectief van de leerling, de ouder en de onderwijsprofessional. We zoomen in op de impact van ingrijpende jeugdervaringen van leerlingen en hun ouders op de ontwikkeling en op gedrag. Hierbij is specifiek aandacht voor de rol van posttraumatische stress en executief functioneren. Als essentiële bronnen van steun in het leven van onze getraumatiseerde leerlingen, breken we een lans voor het welbevinden van onze onderwijsprofessionals. Welke krachten en vormen van steun dragen bij aan het behoud van gezondheid en bevlogenheid en welke kwetsbaarheden zijn er? We vertalen deze nieuwste inzichten naar de dagelijkse praktijk.  
10:15 Prof. Ido Weijers

Dromenmakers; zijn reis langs eigenwijze basisscholen

Abdelkader Benali, Schrijver, theatermaker

10:45

Koffie- theepauze & informatiemarkt

11:15

Eerste ronde deelsessies

Tijdens dit congres bezoek je in twee rondes een deelsessie. Je hebt hierbij keuze uit in totaal twintig deelsessies. Op de pagina deelsessies vind je een overzicht van het aanbod.

12:15

Lunchpauze

13:45 Saskia Boogert Eefje van Leeuwen

De transformatie naar een traumasensitieve organisatie.

Onze missie? Een cultuuromslag teweegbrengen binnen scholen. Het verhaal van Koraal.

Saskia Boogert, schoolpsycholoog en Eefje van Leeuwen, MSc, Gedragswetenschapper en Schoolpsycholoog, beiden werkzaam bij Koraal

Sinds 2019 is Koraal bezig met het transformeren naar een traumasensitieve organisatie. Koraal heeft besloten te gaan werken volgens de uitgangspunten van trauma-informed care (TIC): een organisatiebreed raamwerk waarbij rekening wordt gehouden met ingrijpende én positieve (jeugd)ervaringen, de gevolgen van chronische-toxische stress en waarin inzichten over ontwikkeling en herstel worden benut. Het implementeren van Traumasensitief onderwijs op onze 19 cluster IV-scholen is onderdeel van deze transformatie. Wij delen in deze presentatie onze ervaringen, van plan van aanpak tot uitvoering en borging. Het werk gaat met een lach en soms een traan; het is een verhaal uit de praktijk. Daarnaast laten we graag zien wat we hebben ontwikkeld in (verdiepings)aanbod. Het teweegbrengen van een cultuuromslag betekent namelijk een jarenlange ontwikkeling die vraagt om een aanhoudend proces van bewustzijn en leren in alle lagen van de organisatie. Last but not least willen we ingaan op hoe we onze inspanningen (gaan) terugzien in resultaten.
Collega's Loes van Amelsvoort, trainer en coach traumasensitief onderwijs en Saskia Verlegh, NVO Orthopedagoog gespecialiseerd in traumasensitief onderwijs, zullen ook aansluiten, tevens verzorgen zij de deelsessie: Lesmodule TSO "Wat je meemaakt"  
14:15 Joey & Dave

Cabaretvoorstelling Joey & Dave

Joey Verwey en Dave Verwey

Cabaretduo en broers Joey & Dave delen in hun voorstelling persoonlijke verhalen en spelen absurdistische scènes over hun familieperikelen, kindertijd en schooljaren. Al snel blijkt dat ze dezelfde ervaringen op geheel verschillende manieren hebben beleefd. Vooral de vechtscheiding van hun ouders zet de verhoudingen tussen de twee onder druk. Verwacht een optreden vol verrassende wendingen, rauwe emoties en, bovenal, veel humor!  
14:45

Koffie- theepauze & informatiemarkt

15:15

Tweede ronde deelsessies

Tijdens dit congres bezoek je in twee rondes een deelsessie. Je hebt hierbij keuze uit in totaal twintig deelsessies. Op de pagina deelsessies vind je een overzicht van het aanbod.

16:15

Borrel en nazit